Če prehlad zdraviš traja 7 dni, drugače pa en teden


Ljudska modrost pravi: če prehlad zdraviš traja 7 dni, drugače pa en teden. Celosten pristop pa stopi še korak nazaj in se vpraša, kaj je mogoče storiti, da do prehlada sploh ne pride.

Prispodoba prehlada lahko predstavlja marsikaj, ta zapis pa je namenjen temu, da prepoznate, kje in kdaj še izbirate tabletke in kdaj celosten pristop. Prehlad je lahko tudi prispodoba za drug simptom, ki je del nekega procesa, je posledica za vzrok, ki se je že zgodil.

Konkreten, dejanski prehlad je proces, ki ga ni mogoče pospešiti, ampak zgolj dovoliti, da se odvije. Namen prehlada, gledano z višjih dimenzij, je čiščenje, pri tem pa potrebujemo počitek. Počitek je namenjen našemu fizičnemu telesu, da zmore energijo usmerjati v delovanje imunskega sistema, namenjen je čustvenemu telesu, da zmore integrirati ter si odpočiti od življenjskih situacij ter mentalnemu telesu, da si odpočije od tisoče misli, ki jih misli vsak dan.

Kaj pa naredi večina ljudi? Ob prvih znakih prehlada teče v lekarno po tablete, da zaduši simptome in lahko dela naprej. Služba ne more počakati, otroci ne morejo počakati, svet ne more počakati tistih nekaj dni, da bi si dovolili vzeti čas zase in svoj prehlad. 

Misli si ne odpočijejo, čustva se ne integrirajo in telo nima priložnosti opraviti svojega dela. 

To se zgodi enkrat, dvakrat, trikrat in stvari se začnejo kopičiti, dokler… nas nekaj resno ne zaustavi. Ampak človek je trmasto bitje, ki ga obvladuje um in zato spet teče k zdravniku in v lekarno po tablete, da simptomi čimprej minejo. Ker zunanji svet nikogar ne čaka. Stvari na energetskem in čustvenem nivoju se kopičijo, telo nekako zmore, dokler… ne pride še večji udarec, da bi končno dojeli, da potrebujemo čas zase in svoje notranje procese. Toda medicina je res napredovala…

Tako gledam starostnike, ki se sprehajajo po parku bližnjega doma za ostarele: skrivenčeni, skrušeni, na vozičkih, naglušni, dementni…. z njimi so svojci, ki največkrat zgolj opravljajo svojo dolžnost, ker se to pač od njih pričakuje. Velikokrat vidim podobnost v hoji, drži telesa, energiji v auri. Vidno gredo vzorci naprej, čeprav ljudje temu rečejo genetika. Rečejo tudi: to je pač starost, takšna je, vse nas to čaka. In v meni glas. Ki kriči NEEEEE, ni nujno, da nas to čaka. Ni nujno, da je starost takšna razen, če celo življenje samo tlačimo. Potem starost to odraža. 

Starost odraža vse tabletke za hitre rešitve fizičnih simptomov. 

Odraža vsa nepredelana čustva in blokirane pretoke energije. Odraža vse odnose, vse »križe in težave« življenja.

Na fizičnem nivoju so tabletke za simptome, na nivoju osebnostne rasti pa ljudje iščejo čarobne palčke in angele in magična bitja, ki bodo namesto njih poskrbela za t.i. quick fix (hitro popravilo) v odnosih, na področju zdravja financ, osebne rasti.

Ne tako dolgo nazaj sem prejela email osebe, če ji lahko po mailu napišem stavek ali dva, ki bi jih pomagala, da bi se imela bolj rada in bi s tem razrešila težaven odnos. Ko sem ji ponudila uvodni pogovor, je odgovorila, da za to nima časa in naj ji raje napišem, kaj naj dela, da bo imela hitre in konkretne rezultate. Je to kaj drugega kot iskanje tabletke, ki naj prime takoj?

Potem so tu tisti, ki pravijo, da delajo na sebi, ker so prebrali nekaj knjig, šli na nekaj terapij ter spletnih tečajev in v nekaj mesecih se njihovo življenje ni bistveno spremenilo. Ti so podobni tistim, ki pijejo čaje tekom prehlada, stiskajo limone, inhalirajo ter z vsem tem lažje zdržijo tisti teden oz. sedem dni. 

Pravi celostni pristop se ne začne s prvimi znaki prehlada, ampak gre za stil in način življenja, ki posamezniku omogoča, da redno skrbi za imunski sistem, si vzame čas zase, se posveča svojemu notranjemu stanju vsak dan, sproti čuječe opazuje svoja čustva ter si jih dovoli izražati ter transformirati, skrbi za svoje notranje ravnovesje ter si prizadeva za življenje v notranji harmoniji sam s seboj ter svetom okrog sebe. 

Celosten pristop je način življenja, je negovanje lastne modrosti in zavedanja, da je bolje prisluhniti prvim znakom in jih takoj nasloviti kot čakati na akutno stanje. 

Človeštvo je postalo kratkovidno. Vsak vidi in razmišlja zgolj za danes, brez posledic, ki jih ima le-ta v prihodnosti. In tako si tudi posamezniki mislijo: ah kje je še starost, zakaj bi se že zdaj obremenjeval s tem!? Zakaj bi danes pustil prehladu, da me ustavi za 7 dni. Nimam tega časa! Hop je tu tabletka in kot bi mignil zmanjka tudi časa.

Ljudje vztrajajo v stresnih odnosih, stresnih službah in drugih oblikah trpljenja ter čakajo na čudež, ki bo vse to odpravil. Največkrat čudežno zbolijo.

Prav to je prepoznal tudi dr. Edward Bach in zato iskal način, ki bi ljudem omogočil, da do bolezni sploh ne pride, ker bi svoja neprijetna čustvena in mentalna stanja lahko pozdravili že prej. Ravno 100 le mineva od kar je razvil cvetno terapijo z  danes najbolj znanimi Bachovimi cvetnimi esencami. A tako kot ljudje svojih navad in čustvenih neravnovesij niso razvili čez noč, tudi esence ne delujejo čez noč. Cvetne esence so del celostnega pristopa in niso tabletka, ki bo hitro zadušila simptome. Zato ni nujno, da vam je že zelo neprijetno in hudo, da pokličete na pomoč cvetne esence. Naj bodo del vašega vsakdana, del vaše krepitve "energetskega imunskega sistema" ter sprotnega procesiranja čustev. 

Čemu boste torej namenili svoj čas? Celostenmu pristopu, ki zahteva vsak dan malo ali prehladu, ki zahteva več dni skupaj? Za neodločneže priporočam Bachovo esenco Mešič 😉


Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sončni mrk prebuja moč za naslednji korak

Mlaj v škorpijonu - implozija ali eksplozija?

Hiperaktivni otroci in Bachove esence