Preden se vam čisto utrga

Se vam je kdaj zgodilo, da ste eksplodirali? Da so vas čustva tako prevzela, da niste imeli več kontrole nad seboj in seveda ste pri tem izrekli ali naredili kaj, kar ste kasneje obžalovali? Sedaj se bojite, da bi se to ponovno zgodilo, zato raje stisnete zobe in se močno držite nazaj.

Vas je strah spustiti svoja čustva z vajeti, ker se bojite, da bi izgubili kontrolo nad seboj in s tem povzročili nepopravljivo škodo v odnosu?

Osebe, ki se znajdejo v še bolj ekstremnih stanjih lahko celo popade strah, da bodo sebi ali drugim celo fizično škodili, vendar na srečo večina ljudi ni tako ekstremnih.


Starševstvo je ena najbolj izpolnjujočih ali pa frustrirajočih služb na tem svetu, saj znajo otroci izzvati marsikatero bolečino, znajo pritiskati na žulje in s tem sprožiti eksplozijo čustev, ki se ji vsak starš želi izogniti. A včasih je vžigalna vrvica pač prekratka.  

Bachova esenca Cherry Plum oz. češnjelika sliva (Mirabolana) je življenjska energija, ki omogoči pomiritev in zviša vibracijo na način, da se pomirite, dobite občutek nadzora and seboj in sprejmete situacije brez frustracije. Podaljša “vžigalno vrvico” in vam s tem omogoči, da se umirjeno odzovete.

Današnji čas je drugačen od tistega v katerem je dr. Bach preučeval svoje paciente in menedžerji, podjetniki in ljudje z veliko odgovornosti imajo vsekakor drugačne izzive kot pred 100 leti. Odgovornost za zaposlene, posel, podjetje zahtevajo, da dajo čustva na stran, ki pa žal ne gredo nikamor. Prav čakajo na slabe novice, da lahko eksplodirajo in s tem sprostijo notranjo napetost. Žal so v takem trenutku običajno prisotni zaposleni, ki “pokasirajo” vso to nakopičeno čustveno energijo in kasneje to seveda vpliva na odnose. 

Na drugi strani pa je lahko zahteven šef, ki pritiska prav na vse žulje in vzvode ter ima oseba pod njih občutek, da ne bo zmogla več dolgo in bo eksplodirala. Sama sem imela to izkušnjo, ko se je nabiralo, nabiralo, nabiralo in potem nisem več mogla ter dala odpoved. Takrat še nisem imela tako poglobljenega razumevanja Bachovih esenc, danes pa bi zagotovo imela v predalu stekleničko Češnjelike slive. 

Sodoben način življenja nas nenehno postavlja v stresne situacije, čas pa teče zelo hitro in večina ga nima na voljo dovolj, da bi vse, kar se dnevno dogaja v miru transformirali, se umirili in zato izbruhne kot nezadovoljstvo, »popizditis«, občutek, da se morate izkričati, se vam utrga ali enostavno ne zmorete več in se popolnoma zaprete ter zapadete celo v depresijo (ki je pravzaprav odsotnost čustev, z močnim občutkom nemoči in strahovi). Panični napadi zato niso več redkost, prav tako različne oblike anksioznosti.

Kvantitativna, randomizirana, dvojna študija Centra za izboljšave zdravstvenih pristopov v Braziliji je že leta 2011 ugotovila, da se je osebam, ki so jemale kombinacijo esenc Češnjelike slive, Nedotike, Belocvetnega kostanja in Bukve, statistično značilno zmanjšal nivo anksioznosti v primerjavi s kontrolno skupino, ki je jemala placebo. >> Vir <<


Ker so cvetne esence narejene s t.i. sončno metodo, kjer sonce v vodo, v kateri plavajo cvetovi vtisne energetski zapis rastline, so popolnoma neškodljive, ni jih mogoče predozirati in so zato primerne tudi za otroke. Še posebej tiste, ki imajo težave z eksplozivnostjo, ko se ne zmorejo nadzorovati in iz njih špricajo čustva, katerim niti ne veste vzroka. Esenca Češnjelika sliva jim pomaga, da se pomirijo. V tem primeru je najbolje narediti kar razpršilec, ki ga potem popršite nad njimi. 

Prav tako imajo težave s kontroliranjem svojih čustvenih izbruhov najstniki. V obeh primerih je priporočljivo, da esenco jemljejo tudi starši, ki se bodo na ta način lahko veliko bolj umirjeno odzvali v situacijah.

Cvetne esence so čudovita pomoč v stresnih trenutkih in ob dlje trajajočih čustvenih izzivih. Vsekakor niso »čudežne kapljice«, ki bi razrešile vse težave brez, da bi mi morali pri tem kaj narediti. Pomagajo dvigniti vibracijo ter nas tako povežejo z našim lastnim notranjim virom moči, čustveno harmonijo ter dušnim nivojem, da se zmoremo soočiti s situacijami bolj umirjeno, z manj drame, z večjo jasnostjo ter s tem spremenimo rezultat za vse vpletene.

Prav zato esence ne delujejo enako na vsakogar. Niti enako hitro. Vsak posameznik je unikaten, zato imajo tudi cvetne esence na vsakogar malce drugačen vpliv. Narava vam preko njih ponuja pomoč. Kapljico po kapljico lahko dosežete notranji mir, jasnost in harmonijo, kar pa dandanes ni zanemarljivo, kajne? 


Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sončni mrk prebuja moč za naslednji korak

Mlaj v škorpijonu - implozija ali eksplozija?

Hiperaktivni otroci in Bachove esence