Depresija spreminja vaše celice


O depresiji se govori veliko. Po nekaterih ocenah naj bi bil vsak 6 v Sloveniji v depresiji. Porast antidepresivov je v veliko veselje farmacevtskim družbam, vendar razen akutnih stanj, antidepresivi na dolgi rok ne razrešijo ničesar. Zadnja dognanja znanosti pa prinašajo spoznanje, da ČUSTVA SPREMINJAJO FIZIČNI DNK. Originalni članek, ki je bil povod za moje raziskovanje in nastanek tega zapisa najdete tukaj

Ko so raziskovali genske predispozicije za depresijo so raziskovalci naleteli na presenetljivo dejstvo, da so se spremembe v celicah pojavile šele po pojavu depresije pri posamezniku, kar je lahko pomenilo le eno: depresija sproža spremembe v celicah in ne obratno!

Svoja spoznanja so preverili a miškah, kjer so jih tudi potrdili. Ne samo to. V nadaljevanju študije so ugotovili, da imajo osebe z depresijo krajše telomere. To so zaščitne kapice na koncu kromosomov, ki se skozi življenje skrajšujejo in povzročajo staranje celic. To dejstvo je znano že od leta 2009, ko je Elizabeth Blackburn za to spoznanje prejela Nobelovo nagrado. Obstajajo tudi že prehranska dopolnila, ki na podlagi teh spoznanj delujejo prav na ohranjanje dolžine telomerov in preprečujejo procese staranja na celičnem nivoju.


Stres in depresija sta dva faktorja, ki pospešita krajšanje telomerov ter s tem celično staranje, kar pomeni več bolezni in krajšo življenjsko dobo. Hormon kortikosteron je tisti, ki povzroča največ škode. Kortikosteron nastaja v nadledvičnih žlezah kot posledica stresa, ki povzroča strah ter vpliva na čustveni in dolgoročni spomin. Pomaga prepoznati situacije in spomine, ki vsebujejo strah. Raven kortikosterona se ob ponovnem aktiviranju ali utrjevanju spominov na dogodek, ko je oseba doživela strah, poveča. Visoke ravni kortikosterona pa vodijo v tesnobo in anksioznost. Količina kortikosterona v krvi lahko olajša ali prekine pogojeni strah.

Stres, anksioznost in depresija so najbolj preučevana stanja, ki povzročajo spremembe na celični ravni posameznika. Te je mogoče slediti skozi stanje mitohondrijev v otroštvo. Ljudje s stresnim in travmatičnim otroštvom imajo še v odrasli dobi povečano količino mitohondrijev in krajše telomere, kaže študija iz leta 2016.

A vse le ni tako črno. Znanost spoznava tudi, kaj preprečuje krajšanje telomerov in presenetljivo ugotavlja, da je to MEDITACIJA. V kanadski študiji iz leta 2014 so ugotovili, da se rakavim bolnikom, ki so 3 mesece redno meditirali, v tem času telomeri niso skrajšali. Primerjalna skupina rakavih bolnikov, ki v tem času ni meditirala pa je imela po 3 mesecih opazno krajše telomere.

Še ena od raziskav je primerjala tri skupine tistih, ki so pozdravili raka. Prva skupina je 3 mesece dnevno delala 45 minut joge in meditacije. Druga skupina se je enkrat tedensko dobivala na srečanjih, kjer so se odprto pogovarjali o svojih čustvih, tretja skupina pa je bila povabljena na 6 urni seminar o upravljanju s stresom.

Pred začetkom in po koncu 3 mesecev, so vsem osebam izmerili telomere. Osebe v prvih dveh skupinah so ohranile dolžino telomerov, osebam v tretji skupini pa so se skrajšali. Poleg tega so osebe iz prvih dveh skupin poročale, da se počutijo bolj umirjeno in na splošno bolj pozitivno.

Znanost nam prinaša čedalje več dokazov, da to kar prinašata ezoterika in duhovnost temelji na globljih vzrokih, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Marketing velikih farmacevtskih družb je vplival na zakonodajalce, ki so prepovedali, da bi bila čustva lahko zdravilna. Zdravi lahko samo kemija.

Ljudje v sebi nosimo samozdravilne sposobnosti in na to se ne da prilepiti patenta ali licence. Na notranji mir, ljubezen in srečo ne morejo obesiti cene in je prodajati. Tudi cvetne esence jim ne dišijo (in v resnici nimajo vonja), ker je metoda zares enostavna in zlahka dosegljiva vsakemu posamezniku. Vsak, ko bere ta članek se lahko nauči upravljati s svojimi čustvi in tako poskrbi za svoje dobro počutje in dobro počutje svojih celic.

Je tudi za vas prišel čas, da prevzamete vajeti svojega zdravja v lastne roke?







Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sončni mrk in ognjen začetek nove verzije Tebe

Tečaj cvetnih esenc 22. aprila

Mlaj v škorpijonu - implozija ali eksplozija?