Si upate reči NE?



Danes se veliko govori o tem, kako je potrebno poskrbeti zase, si vzeti čas zase, se ukvarjati z aktivnostmi, ki nas napolnjujejo... hkrati pa večina žensk deluje po notranjem programu, ki jim prigovarja: Ko boš vse naredila, poskrbela za vse, ki te potrebujejo, si boš lahko vzela čas zase.

Toda ta čas nikoli ne pride. Najprej vas potrebujejo otroci, potem parner, starši, sosedje, pa spet otroci in prav nihče ne more brez vas. Zato sodelujete pri vseh aktivnostih svoje družine in prijateljev, hodite na vse krožke in tekme svojih otrok, pomagate pri različnih dogodkih in poleg vsega poskrbite še, da so potrebe vseh zadovoljene, še preden so jih uspeli izraziti glasno. Ob vsem tem res nimate časa zase, kajne? Pa saj so vas vendar tako lepo prosili, da jih niste mogli zavrniti!

Če vam je to znano, potem obstaja velika verjetnost, da ne znate reči NE.  Le kaj je do tega pripeljalo in kako bi sploh lahko rekli ne, če pa vas drugi potrebujejo?!

Globoko v posamezniku, ki potrebe drugih postavlja pred svoje se skriva strah pred zavrnitvijo.

Strah, da ni dovolj dober in vreden ljubezni, kar vodi v potrebo po sprejetju in odobravanju. Strah pred zavrnitvijo s strani bližnjih in okolice vodi v servilnost, da bi se ohranila njihova naklonjenost. Kajti, če rečete ne potrebam tistih za katerih naklonjenost si prizadevate, tvegate zavnjenost, zapuščenost in predvsem odtegnitev njihove ljubezni. To je lahko vzrok, ki vam onemogoča, da rečete ne.

Druga možnost, zakaj je tako težko reči ne potrebam ter volji drugih pa je lahko v izogibanju odgovornosti, kar velja predvsem za tiste osebe, ki živijo in delajo po pričakovanju drugih. To se lahko začne že v otroštvu, ko otrok izpolnjuje želje, ambicije in vizijo svojih staršev. Ko starši poskrbijo prav za vse in zato se otrok ne rabi potruditi za nič. Odobravanje svojih staršev dobi, ko dela, kar želijo oni. Tako se ne nauči postaviti zase, za svoje potrebe in svojo voljo. Sčasoma postane to del osebnosti in način delovanja. V odrasli dobi je še vedno »najvarneje« početi vse za druge ter  skladu z njihovimi pričakovanji. To je tudi udobno, saj se oni odločajo namesto vas.

Takšen vzorec se ne razreši na hiter način. Lahko traja nekaj mesecev ali celo let. Orodje, ki vam je pri tem v pomoč je Bachova esenca Tavžentroža. To je cvetna esenca, ki vas podpre pri prepoznavanju resničnih potreb drugih ter vaše vloge pri tem. Nauči vas reči NE drugim, da bi lahko rekli DA sebi. In hkrati pomaga prepoznati, kdaj je vaša pomoč resnično potrebna. Okrepi vašo notranjo moč, da se zmorete odločiti zase, prepoznati tudi svoje potrebe ter zato veste, kdaj drugim lahko rečete ne. In tako sebi končno rečete DA.

Ta esenca vam je namenjena, če v sebi čutite, da samo dajete, nazaj pa ne dobite toliko kot bi si želeli. Če ob tem čutite tudi utrujenost, vas bo poleg Tavžentrože dodatno podprla in napolnila z energijo Bachova esenca Hrast. Če pa je v vas že kar nekaj zamer do tistih, ki vam vaše pozornosti, skrbi in nege ne vračajo, pa vam srčno priporočam še esenco Bodika. Ta vam bo pomagala, da izpustite zamero in ljubeče postavite nove meje med svojimi potrebami ter potrebami drugih.


Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sončni mrk prebuja moč za naslednji korak

Mlaj v škorpijonu - implozija ali eksplozija?

Hiperaktivni otroci in Bachove esence