Stres - vsakdanji spremljevalec



Stres je danes vzrok za cel kup težav, ki vsakodnevno pestijo na milijone ljudi. Ti nato iščejo pomoč pri medicini, ki jim predpiše antidepresive in s tem še bolj otopi čustva. Dejstvo je, da živimo v instant potrošniški družbi, kjer ostajajo naše želje dnevno nezadovoljene, kjer tekmujemo med seboj na vsakem koraku in predvsem nikoli nismo dovolj dobri.

Vedno več in vedno boljše, hitreje, močneje, višje so zahteve, ki se povprečnemu človeku zdijo nedosegljive. Ker se to dogaja nenehno, so posamezniki pod pritiskom in na dolgi rok to vodi v izgorelost, anksioznost in depresijo. Članek o adrenalni izgorelosti odpira vpogled v takšen način življenja in posledice, ki temu sledijo.

Morda pri tebi še ni tako hudo, a ima večina žensk notranje težnje, da zadovolji vse in vsakogar, pri tem pa še najmanj zadovolji svoje potrebe. Kot pravi katja Krasko Štebljaj v prej omenjenm članku "In jaz sem bila v resnici vedno tisto sonce, polna optimizma in energije, ko so drugi že 'pocrkali'. Razdajala sem se in svetila, nisem pa vedela, da lahko ta luč nekega dne ugasne" O tem bi morali odkrito govoriti, saj živimo v družbi, ki drvi prav v to smer, dokler nekega dne ne bo prišlo do kolektivnega kolapsa. Ženske, ki so pretirano v moški storilnostni energiji, so veliko bolj dovzetne za sindrom izgorelosti. A tudi moški niso imuni.  

Spodnji video prikaže resničnost anskioznosti in obsedenosti z lepim življenjem na socialnih medijih.



V naslednjem videu pa je še dodatno razloženo, kaj se dogaja v telesu, ki je nenehno pod stresom. (Video ima slovenske podnapise, ki jih vklopite tako, da kliknete v desnem spodnjem kotu ikono, ki izgleda kot kolešček in potem izberete podnapise v želenem jeziku)



Vse to so stvari, ki jih je težko diagnosticirati na prvi pogled. Pridejo namreč potiho, priplazijo se kot tihi nočni tatovi, ki jih kar naenkrat ne morete več nadzorovati, kaj šele izgnati.

Velikokrat se vprašam, kako daleč je potrebno, v kakšen ekstrem, da si končno lahko priznamo, da imamo težavo? Običajno namreč težave rešujemo kot gasilci - ko že gori in je škoda že narejena. Preventiva je vedno boljša kot kurativa. To vemo, toda naše vedenje temu ne sledi. O deloholikih in pretirani zagnanosti sem že pisala, toda prav ti ljudje običajno nimajo niti časa, da bi razmišljali o tem, da imajo težave. In tako se vrtijo v začaranem krogu...

Glavni simptomi so lahko slabo spanje, različne oblike anksioznosti, zadirčnost in prepirljivost, občutek nemoči in brezupnosti, nenehno razmišljanje, preigravanje različnih senarijev v glavi, nihanja razpoloženja, neučinkovitost, pomanjkanje volje, da bi se česarkoli lotili, nenehno pomanjkanje časa... simptomi, ki so si med seboj lahko zelo nasprotujoči in zato na prvi pogled nepovezani. 

Cvetne esence si pri vseh zgoraj omenjenih izzivih lahko v veliko pomoč. Delujejo namreč prav na mentalni in čustveni nivo posameznika. Pomagajo uravnovesiti in umiriti impulze ter zakrpati tiste luknje, kjer energija uhaja ali se porablja nesorazmerno. Z našim racionalnim umom morda težko razumemo delovanje esenc, a to ne preprečuje njihovega delovanja.

Avstralska mešanica Calm&Clear je zagotovo ena od priporočljivih esenc za vse, ki čutite, da ste v stresu. Bachove esence imajo svoj način in najlažje jih boste spoznali, če si o njih preberete več v knjigi Zdravljenje čustev z močjo cvetnih esenc. Cvetne esence so namreč tako enostavne za uporabo, da jih lahko izbere vsak sam glede na težave, ki jih želi razrešiti.

Živimo v družbi, ki proizvaja stres. 

Nenehno, vsak dan smo bomardirani z neštetimi vsebinami, akcijami, informacijami, slikami, impulzi, klici, kontakti, zahtevami, pričakovanji brez konca. Vse je treba in vse je moraš. Naše fizično telo, naše emocije in psiha temu težko sledi in sčasoma vse skupaj odpove.

Kakšna je cena zdravja, se ljudje vprašajo šele, ko ga izgubijo.

Kakšna je cena notranjega miru pa je vprašanje, ki si ga zastavi le malo ljudi.

Zagotovo je to težko ovrednotiti.

Boste čakali, da ga popolnoma izgubite, da bi izvedeli odgovor na to vprašanje ali boste ukrepali že prej?

Rešitve in pomoč je na voljo, na vas pa je, da ocenite v kateri fazi se nahajate.





Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sončni mrk in ognjen začetek nove verzije Tebe

Tečaj cvetnih esenc 22. aprila

Mlaj v škorpijonu - implozija ali eksplozija?