Kako krojiti lastno usodo

in ne čakati na Godota?


Se spomnite drame Samuela Becketta Čakajoč Godota? Z grotesko je opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstajanja v modernem opustelem svetu.Dva potepuha se vsak dan srečujeta na cesti, poleg nekega drevesa in čakata na Godota. Godot je prispodoba za boga, upanje in smisel. In noben dan ga ne dočakata. V absurdnosti dogajanja upata, da ju bo nekega dne Godot le prišel odrešit. Vsi imamo svojega Godota na katerega čakamo. In čakamo.... dokler ne vzamemo svoje moči nazaj in naredimo samostojen korak. Ko ne dovolimo več, da bi drugi dirigirali našemu Življenju.

Toda zakaj si dovolimo, da drugi upravljajo z našim Življenjem?

Zakaj verjamemo, da drugi vedo več in bolje ter kaj je dobro za nas; zakaj si pustimo diktirati pot našega življenja?

Zakaj smo pripravljeni obstati na mestu in potrpežljivo čakati na nekaj (nekoga), ki nam bo korenito spremenilo življenje na bolje?

In zakaj ne spremenimo nič, fantaziramo pa o spremembah?

Morda zaradi tega, ker se precej nonšalantno obnašamo do sebe. Tega se moramo odvaditi in biti dobri, celo najboljši sami do sebe.

Pa naj bo danes ta dan, ko se odločite, da sedete za volan.

Življenje je pusto in žalostno, če mu ves čas vladajo čakanje, razočaranje in občutek, da živite pod pogoji, ki jih določa zunanji svet. Ampak ali v resnici pogoje za takšno življenje določajo drugi? Pustite drugim, da vam povedo, katera je vaša najljubša barva? Seveda ne.

Sprejmite odločitev, da boste vzeli svoje življenje in smisel obstoja v svoje roke in podarili si boste prihodnost kakršno si želite.

Kaj je lahko bolj vznemirljivo kot opazovati lastno notranjo spremembo, ne površinske brez trajnih posledic, ampak temeljito spremembo osebnosti, uma, čustev in posledično fizičnega telesa. Prevzemite nadzor nad lastnim življenjem in sami upravljajte z njim. Vi ste pisci, piloti in glavni igralci, celo žanr, si lahko izberete. Če boste dali svoje življenje v upravljanje drugim, boste zagotovo obtičali. Prenehajte razočarano čakati Godota.

Zavestno ne-ukrepanje vas bo postavilo v vlogo objektivnega opazovalca lastnega obstoja in škoda vas je uporabiti za to vlogo.

Kako se premakniti iz mrtve točke?

Bachova esenca Centaury/Tavžentroža vam pomaga pri notranji moči in odločnosti ter pri postavljanju svojih potreb. Od opazovalca do glavnega igralca. Seveda je pametno biti potrpežljiv, ampak, kot vse na svetu, ima tudi potrpežljivost nek rok trajanja. Določite ga sami. Potrpežljivost je na dolgi rok skoraj vedno povezana s strahom in kadar pride do tega, veste, da ste čakali predolgo.

Znebite se strahu. Odločite se za spremembe ne iz obupa, temveč iz želje. Iskrena želja je vedno močnejša od strahu pred navidezno neizvedljivimi nalogami. Za uresničitev želje pa je dovolj že to, da je pristna, vaša in dovolj močna.

Ne bojte se sprememb. Esenca Oreh/Walnut vam pomaga razviti prilagodljivost, fleksibilnost in zaščito v času sprememb. Če bi radi šli preko sebe in ugotovili svoje želje, se morate najprej najti in to resnično ne zahteva posebnega truda, le pripravljenost na soočanje z resnico o sebi. Definirajte kje ste v tem trenutku, brez olepševanja in superlativov.

Da bi zaživeli drugačno življenje, postali srečnejši, bolj umirjeni, modri in vzpostavili nadzor nad seboj, morate
 1. biti realni
2. biti drugačni

To je vsa t.i. zapletena doktrina. Biti realni torej pomeni soočiti se z resnico o sebi in svojim življenjem v tem trenutku. Biti drugačni pa pomeni zavestno se odločiti za drugačno mišljenje in vedenje, seveda v svojo korist. Če ste sramežljivi se zavestno odločite postati nesramežljivi, če ste nesamozavestni, se zavestno odločite biti samozavestni, če mislite da ste nevredni, pasivni, se zavestno odločite biti nasprotje itd. Spremenite to, kar želite sami spremeniti, ne čakajte na »mesijo«, da vas odreši vseh težav. 

In kako to doseči? 

Za začetek si postavite majhne TEDENSKE CILJE, po svoji izbiri, ne obremenjujte se s številom ali težavnostjo teh ciljev. Sami določite kaj, koliko, česa in kako. To so koraki k boljšemu življenju. Vedno, ko stopate po poti, ki vodi do notranje spremembe, ni noben, še tako majhen korak, zaman. Zaupajte vase in ne pustite občutku negotovosti, da se vas dotakne. Negotovost in strah sta po navadi samo odziv na srečanje z nečim novim. 

Bachovi esenci, ki pomagata pri temu, na naraven način, sta Cerato/Rožič (notranja gotovost, zaupanje vase) in Larch/Macesen (vrača zaupanje v lastne sposobnosti). 

Ko te cilje dosežete, si zastavite nove in sami določite nov teden uresničevanja svojih ciljev. Nihče vam ne bo vodil evidence, kaj, koliko in kdaj, to veste samo vi in to je vaše. Sami se morate motivirati. Verjemite, bolje se boste počutili. Ne odrekajte se lastnim prepričanjem, načelom, vrednotam in lastni vrednosti v upanju da boste zaradi tega v prihodnosti živeli bolje. Ne morete hkrati nelagodno živeti v sedanjosti in fantazirati o čudoviti prihodnosti, edina naložba za lepo prihodnost je preudarno ravnanje v sedanjosti. 

Zapomnite si, z vsakim korakom v smer, ki zaradi navideznih ovir deluje neprehodna, boste naredili korak stran od vseh glasov in zunanjih vplivov, ki vas prepričujejo, da sta vrtenje v krogu in čakanje pot do cilja.




Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sončni mrk prebuja moč za naslednji korak

Mlaj v škorpijonu - implozija ali eksplozija?

Hiperaktivni otroci in Bachove esence