Hiperaktivni otroci in Bachove esence


Čedalje več otrok dobi diagnozo hiperaktivnosti oziroma hiperkinetične motnje (ADHD). Običajno so to pametni in radovedni otroci, ki pa ne morejo zdržati pri miru in nenehno nekaj mencajo, ne zmorejo zdržati koncentracije in zato ne sledijo. Več o hiperaktivnosti si lahko preberete na tej povezavi.

Na splošno je za hiperaktivnost značilno naslednje:
-    Nenehno gibanje, mencanje in fizični nemir.
-    Otrok težko zdrži pri miru, sploh če mora mirno sedeti.
-    Veliko oz. nenehno govorjenje, zahteva po nenehni pozornosti.
-    Nezmožnost tihega igranja ali sprostitve.
-    Kot bi bil nenehno prižgan nek notranji motor.
-    Izbruhi jeze ali drugih čustev, ki so zelo intenzivna.


Vsak živahen otrok seveda še ni hiperaktiven. Danes so otroci polni energije, ki jim je je ne zmanjka. Včasih s(m)o otroci večino svojega otroštva preživeli zunaj z drugimi otroci in se natekli ter utrudili, danes je življenjski stil drugačen. Pa tudi veliko staršev ima občutek, da morajo biti nenehno z otroci, kar jih seveda poleg službe še dodatno izčrpava. Njim priporočam esenco Oljke, da si okrepijo energijske rezerve..

Obstaja več Bachovih esenc, ki pripomorejo k umiritvi sindromov pri zelo živahnih otrocih ali tistih z diagnozo hiperaktivnosti. Pri izbiri vam priporočamo, da najprej uporabite 3-5 tistih esenc, ki odgovarjajo najbolj intenzivnim znakom, ki jih kaže otrok. Opazujte, kaj se dogaja z otrokom v naslednjih 3 tednih in kako se spreminjajo simptomi. Nato uporabite naslednjih nekaj esenc, ki odgovarjajo znakom. Vsak otrok je individualen in morda bo kakšna esenca bolj učinkovala, druga manj. Ker so esence popolnoma naravne, ne povzročajo stranskih učinkov, zato izbira napačne esence ne more škodovati. Če esenca ni prava preprosto ne bo imela nobenega učinka.

Cerato oz. Rožič pomaga, da se otrok počuti bolj povezanega sam s seboj. Pomaga pri tem, da otroka začnejo stvari zanimati ter spodbuja zavzetost pri učenju.

Chestnut bud oz. Popek divjega kostanja je zelo v pomoč pri učenju, še posebej, če se otrok uči pa vseeno ne zna ali ponavlja iste napake. Ta esenca je dobra za vse težave povezane z učenjem, saj spodbuja koncentracijo in pozornost.

Heather oz. Resa umirja nenehno potrebo otroka po govorjenju. Za hiperaktivne otroke je značilno, da ne poslušajo do konca, skačejo v besedo in zelo hitro menjajo teme. Ko otrok z govorjenjem skuša pridobiti pozornost, je ta esenca tista, ki ga nauči čustvene varnosti.

Impatiens oz. Nedotika uravnava (ne)potrpežljivost zato je obvezna sestavina mešanice za hiperaktivne otroke, ki nikakor ne morejo počakati niti sekundo.

Scleranthus oz. Mešič je esenca za ravnovesje, ki uravnava počitek in aktivnost. Otrok, ki drvi in dirka naokoli in želi v to potegniti tudi vse ostale ter se ne zna sprostiti bo s to esenco pridobil ravnovesje in se naučil energijo usmeriti v pravo smer takrat, ko je to potrebno.

Vervain oz. Sporiš bo otroku pomagal, da se nauči uporabljati svoje viške energije. Ta esenca namreč pomaga uravnovesiti čas aktivnosti in čas počitka.

Wild Oat oz. Divji oves je odličen za otroke, ki so zmedeni, izgubljeni in ne vedo česa se lotiti, tako da potem počnejo vse naenkrat. Hkrati se nenehno primerjajo z ostalimi in se počutijo, da ničesar ne naredijo tako kot drugi. Esenca mu bo pomagala, da prepozna svoje talente in jih uporabi.

White Chestnut oz. Belocvetni kostanj pripomore k bolj umirjenemu umu, ki nenehno melje. Tisti, ki potrebuje to esenco je »zataknjen« v enih in istih mislih, ki begajo in se ne umirijo. Esenca bo umirila um in prinesla jasnost.

Iz esenc lahko naredite mešanico oziroma t.i. tretmajsko stekleničko – navodila najdete na tej povezavi.

Potrebno je poudariti, da z esencami uravnavate nefizične nivoje, saj vibracija esenc deluje na čustveni, mentalni in energetski nivo. Sestava esenc je voda in alkohol, zato jih lahko jemljete hkrati z že obstoječimi terapijami ali zdravili. Esence lahko jemljete ob jemanju drugih zdravil, nikakor pa esence niso razlog za prekinitev zdravljenja z zdravili uradne medicine. Esence na fizičnem nivoju vsebujejo vodo in alkohol in nobene druge kemične ali organske spojine. Več o esencah in majhnih otrocih pa na spletni strani tukaj.







Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sončni mrk in ognjen začetek nove verzije Tebe

Tečaj cvetnih esenc 22. aprila

Mlaj v škorpijonu - implozija ali eksplozija?